top of page
  • Skribentens bildGyösh Baka

Kreativitet som ledstjärna på humanismens himmel

Uppdaterat: 27 maj 2023

Min blogg är ett försök att samla ihop de stjärnorna som leder mig och belyser min väg på en himlavalv jag vandrar på. Helst skulle jag börja när jag var tre, och ville ha en penna för att återskaffa min trygghet (istället för någon napp och snuttefilt). Eller en sax, papper, tyg, lim, pinnar, kritor, penslar, lera, tråd… För det är då det började.


Men nu, när jag startar min blogg, "Kreativitet som ledstjärna på humanismens himmel", ringar jag in en första stjärnbild:

Galleri Uppsala, 31/mars - 6/april 2023


Detta var min och min älskade man, Micke Östergrens första gemensamma utställning, som vi har redan planerade vid våra första möten, 2020.

Mer om Micke kan man läsa och se här:
Några dagar före utställningen: planera, se, tänka, känna av, ångra, göra om, gruppera, börja om... Hmmmm....


Bilder från vernissage och utställningsveckan med glädje och många spännande samtal!


Pressmeddelanden av Mickes Östergren till Uppsala Nya Tidning:


PAR I KONST OCH KÄRLEK

De satsar på sitt skapande mot alla odds i en tid av ekonomisk oro och krig.


Micke och Gyösh Östergren är paret i den övre medelåldern som i tider av oro valt det osäkra kortet konst, framför en tryggad försörjning och ett stillsamt hemmaliv.


”Allt handlar om att våga det enda liv man har, i en riktning som man mår bra av hela vägen in i själen” säger Micke och berättar att sedan den första dagen de stämde träff vid Bror Hjorts staty utanför stationen i Uppsala, har pratat om att ta steget ut till ett liv i konstens namn. Det har varit många svåra beslut, att överge en trygghet med fasta arbeten är inte lätt, men längtan efter att få göra det man verkligen brinner för, har hela tiden varit en så mycket starkare drivkraft än en hög lön. De har ställt om sina liv till en lägre standard och fått ner de fasta kostnaderna rejält för att vara så oberoende som möjligt av brödjobb. Men, betonar Micke, det handlar också om mängder av mod och tillit till varandra. Att skapa och jobba tillsammans varje dag, ställer också stora krav på respekt för den andres behov av fokus och integritet. Att jobba fullt ut med att skapa konst är också ett sätt för paret att hantera den oro som genomsyrar vår värld idag.

”I oroliga tider är kultur viktigare än någonsin, då det är i kulturen som människor kan få stöd för känslor som empati och förståelse” Är ett påstående som de båda håller med om.


Gyösh är utbildad kulturentreprenör och det har visat sig vara en stor tillgång. Det handlar inte bara om att producera konst, den ska också säljas och få en plats utanför ateljén. Att planera och ha struktur är viktigt även i ett kreativt arbete. Micke har ett förflutet som grafisk formgivare i framför allt teaterbranschen och arbetade under många på Riksteatern och Cullbergbaletten som grafisk formgivare och illustratör.


Många projekt och utställningar har redan tagit plats i planeringskalendern och fler är på gång. Paret Östergren ger också kurser och undervisar i konst, något som berikar deras skapande. Allt som handlar om kultur, är som de ser det, betydelsefullt och alla trådar knyts slutligen samman i deras konstverk.


Just nu är paret aktuella med utställningen ”Vingar på vinden” på Galleri Uppsala (31/3–6/3) där de visar en blandning av grafik, träskulptur, glas och tuschlavering.

En utställning som de hoppas ska ge mod och energi till besökarna.

Kanske kan en och annan våga göra samma resa som paret Östergren, efter att ha sett utställningen.17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page